Tag pulsen – det kan skåne din hjerne

Mere end tre tusinde danskere får hvert år en blodprop i hjernen forårsaget af hjerteflimmer. En stor del af blodpropperne kunne have været undgået, hvis hjerteflimren var blevet opdaget. Der kunne således være igangsat en behandling med blodfortyndende medicin. Blot ved at måle pulsen kan man ofte afgøre om man har hjerteflimmer også kaldet atrieflimren. Derfor bør alle der har mistanke om hjerteflimren gør dette på sig selv.

 

Så tag pulsen – det kan skåne din hjerne

 

1) Når du måler din hvilepuls på håndleddet, så skal du først sidde 5 minutter i absolut hvile. Drik ikke kaffe og undgå at ryge, mens du venter, da begge dele kan påvirke pulsen. Du skal bruge et ur med sekundviser. Har du dit armbåndsur på venstre underarm, skal du måle pulsen med venstre hånds fingrer på højre håndled. Så kan du nemlig tydeligt se urskiven.

 

2) Din højre eller venstre hånd skal holdes med håndfladen opad – bøj albue albuen let.

 

3) Placer pege-, lang- og ringfinger ved roden af tommelfingeren på håndleddet. brug mindst to fingre ved siden af hinanden. Ofte mærkes pulsen tydeligere med den ene finger, og andre gange bedre med de andre fingrer. Nogle gange er det nødvendigt at flytte fingrene lidt, inden du finder pulsen. Tryk fast, ikke for hårdt – mod pulsåren ved roden af håndleddet.

4) Tæl i 30 sekunder + gang med 2 for at få pulsen pr. minut. Er din puls uregelmæssig kan man med fordel tælle et helt minut.  s

 

Men hvad er en normal puls?

Normalt ligger pulsen mellem 60 og 100 slag per minut. Den er normalt regelmæssig og rytmisk. Det betyder, at der er lige lang tid mellem hvert pulsslag.

 

Hvornår bør du søge råd og hjælp?

Er din puls hurtigere end 100 slag per minut, men efter at du har hvilet i 5-10 minutter skal du søge hjælp. Hvis du samtidig ikke føler dig godt tilpas skal du søge hjælp hurtigt.

Hvis din puls er langsommere end 40 per minut og hvis du ikke føler dig godt tilpas. Måske føler du dig svimmel/på kanten til at besvime – så skal du også søge hjælp hurtigt

Hvis din puls – som noget nyt for dig – føles uregelmæssig. Det vil sige, hvis du kan mærke, at pulsslagene ikke kommer med samme mellemrum, men derimod kommer mere eller mindre tilfældigt. Så skal du havdenten, du føler dig vel tilpas eller el, kontakte læge.

Den uregelmæssige puls kan skyldes hjerteflimmer eller atrieflimren det vigtigt, at din læge tager stilling til, om du skal have blodfortyndende medicin. Dette for at undgå, at der dannes blodpropper i hjertet, som kan flyde med blodet rundt i kroppen og sætte sig som farlige blodpropper i hjernen eller i andre vitale organer.

 

www.rytmedoktor.dk har vi en række artikler, som kan give dig en forståelse af sygdommen. Vi udgiver i februar på hjemmesiden en app, som kan hjælpe dig og din læge med at få styr på din hjerteflimren se mere her