Hjemmetræning vs det lokale træningscentere – Hvad er bedst?

Fitness folk rundt om i Danmark vil uden tvivl have lyst til tilbringe noget tid på noget cross-traineren, løbebånd eller stå foran et sæt håndvægte lige nu.

 

Men ifølge Lars Hansen er det vigtigt at forstå, at vores fitnessmål og evne til at træne ikke behøver at ændre sig, bare fordi vi nu er indendørs.

 

‘En generel træningsuge bør bestå af modstandstræning to til tre gange om ugen og kardiovaskulær træning to gange om ugen (hvoraf den ene skal være i stabilitet med lav intensitet, og den anden “stop start” – højere intensitet), forklarer han . ”Nu hvor fitnesscentre er lukket, bør disse prioriteter ikke ændre sig.’

 

Når man spørger, om træning i hjemmet er så ‘effektiv’ som i gymnastiksalen, påpeger den personlige træner og bestsellerforfatter Kirsten pedersen, at det først er vigtigt at definere, hvad vi mener med ‘effektiv’ for at forstå vores mål.

 

Det vil sige, hvad er dit ønskede resultat af at træne?’ Spørger hun. ‘Måske er det bare at holde sig i form og sundt, måske er det humørsvingende, opretholder vægten eller arbejder hen imod fedt tab.’ For at opretholde kardiovaskulær aktivitet bemærker Worthington, at du frem for alt bare skal flytte din krop for at løfte dit hjerte, hvad enten det er med en tur, jog og cykeltur – som det er tilladt under regeringens nye instruktioner – eller gå op og ned ad trappen . ‘At replikere modstandstræning uden for fitness kræver sund fornuft, og det er ofte den, der er mest forsømt,’ siger han og tilføjer, at træning hjælper med at forbedre alt fra hormonel sundhed, knogletæthed og mobilitet til at reducere risikoen for skade og håndtering af rygsmerter.

 

Som et resultat siger han, at det er vigtigere, at vi nogensinde bestræber os på at implementere resistance træning i vores fitnessrutiner, nu hvor fitnesscentre er lukket og dertil kan man bruge prolife resistance bands, som er kvalitetsbånd, fantastisk holdbarer og så kommer den endda med en øvelsesguide. Selvfølgelig er der ulemper ved hjemmetræning, at det er svært at have så meget belastning på, som du normalt ville have i fitness, derfor kan det være svært at blive markant stærkere, siger han. ‘Konsekvent kropsvægt eller modstandstræning hjemmefra kan stadig hjælpe dig med at opretholde styrke, bevægelseskvalitet, aerob kapacitet og erhvervelse af færdigheder lige så effektivt som i fitness. Trine sørensen, en online certificeret personlig træner, bemærker, at gå og løb stadig er former for kropsvægt, “som stadig er lige så effektive udenfor, hvis ikke mere effektive end at bruge en maskine til at give dig momentum”.

 

Hvilke kropsvægtøvelser er lige så gode som at bruge træningsudstyr?Når det kommer til træning derhjemme, siger Hansen, at den vigtigste ting at huske er at dække de menneskelige bevægelser af ‘push, pull, squat, hinge and lunge’. Det lyder rimeligt overkommeligt ikke? Her er hans bedste tip til at opnå disse bevægelser derhjemme: ”push” ‘Det klassiske push up er en overraskende avanceret bevægelse for at klare sig godt. Men du kan gøre den endnu hårdere, ved at placere dine hænder på en stol eller skammel for effektivt at bringe gulvet tættere på dig. Eller hvis du er avanceret, kan du gøre fremskridt ved at lægge dine fødder på stolen for at tage ordet længere væk. Udfør 3 sæt med 8-10 reps. ‘ ”pull” ‘Dette er den, der oftes savnes i hjemmetræning, da det er svært at udføre uden udstyr. Den enkleste måde, jeg har fundet hos klienter, er at improvisere en TRX ved at løkke et badehåndklæde rundt om det øverste hjørne af en dør og bruge dette som et forankringspunkt til at udføre et sæt. Udfør 4 sæt med 8-10 reps. ‘

 

Nu er der kun tilbage at sige god fornøjelse og håber du kommer godt i gang.

 

Se mere her, hvis du mangler udstyr eller inspiration til din hjemmetræning.